Cena 89 zł
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 89zł
W tym e-booku znajdziesz 33 przepisy, które udowadniają, że dieta low fodmap, mimo swoich ograniczeń, może być kolorowa, ciekawa, zróżnicowana i zdrowa!
33 przepyszne przepisy zgodne z wytycznymi diety FODMAP
Podział na śniadania, lunche, obiady i dania specjalne
Kaloryczność posiłków
Rozkład makroskładników przy każdym przepisie
Szybkie dania do wykonania
Plik PDF idealny do wydrukowania
Cześć, nazywam się Maja Pyra, jestem tancerką tańca towarzyskiego, pasjonatką podróży i kulinarnych odkryć. Gdy nie mogę podróżować, kocham odwzorowywać smaki kuchni, które poznałam podczas dalekich wypraw.
Historia dla tego e-booka rozpoczyna się w 2021 roku, gdy po spróbowaniu soku z selera i jabłka, zaczęłam odczuwać nieprzyjemnie wzdęty brzuch.
Kolejne problemy pojawiały się za każdym razem, gdy zjadłam czosnek, cebulę czy śliwki. Odbierało mi to przyjemność z jedzenia, przy każdym posiłku zaczęłam się zastanawiać czy tym razem też skończę z brzuchem jak balon.
Po wpisaniu objawów do wyszukiwarki, wszystko wskazywało, że mogą to być objawy SIBO, IBS lub IMO.
Kolejnym krokiem, było znalezienie osoby takiej jak Michał Andrulewicz. Michał jest dietetykiem, którego odkryłam na Instagramie, to specjalista od SIBO, którego szczerze polecam. Przeprowadził ze mną szczegółowy wywiad i zlecił badania. Na chwilę przed rozpoczęciem leczenia, okazało się, że jestem w ciąży, co skomplikowało i wydłużyło cały proces powrotu do zdrowia.
W okresie ciąży skupiliśmy się na suplementacji i diecie, aby złagodzić objawy. Po narodzinach mojego synka Leo, wykonałam test wodoro-metanowy, który potwierdził diagnozę - IMO. Leczenie podczas karmienia piersią było dodatkowym wyzwaniem, ale dzięki wsparciu i uporowi nareszcie po długich i wymagających 3 latach uwolniłam się od wzdętego brzucha.
To były trudne 3 lata. Kosztowały mnie wiele emocji i pieniędzy. Musiałam się dużo nauczyć i nagłówkować, by stworzyć posiłki smaczne, syte i spełniające restrykcyjne wymagania FODMAP.
Dziś chcę się dzielić swoimi doświadczeniem i przepisami z których jestem naprawdę dumna, dlatego zapraszam Ciebie do wspólnej pysznej podróży ku zdrowiu!
To sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują. Za twórców diety uznaje się australijskich naukowców z Monash University. Nazwa fodmap pochodzi od pierwszych liter następujących słów:
F – fermentacja,
O – oligosacharydy (wielocukry),
D – disacharydy (dwucukry),
M – monosacharydy (cukry proste)
A – and (oraz)
P – poliole (alkohole cukrowe).
Innymi słowy, fodmap to grupa węglowodanów, które szybko i silnie fermentują w naszych jelitach.
Zaliczamy do nich:
fruktozę (owoce, miód, syrop glukozowo-fruktozowy),
laktozę (przede wszystkim produkty mleczne),
fruktany (zboża, czosnek, cebula, szparagi),
galaktany (strączki),
poliole (substancje słodzące, takie jak ksylitol, sorbitol, mannitol).
Treningi
Akademia
© 2024, wpływamy.pl
Sklep